Галузевий науково-практичний семінар до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

Галузевий семінар до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

01 грудня 2021 року відбувався Галузевий науково-практичний семінар до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом “Суспільство на шляху до припинення епідемії ВІЛ-інфекції: рівний доступ до діагностики та лікування, внесок кожного громадянина”

Програма Галузевого науково-практичного семінару до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

Цей день з’явився в календарі трохи більше, ніж чверть століття тому – в 1988 році. Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це ще одна нагода привернути увагу суспільства до проблем ВІЛ-інфікованих, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ-СНІД. Уперше захворювання на СНІД (синдром набутого імунного дефіциту) було виявлено в 1980 році в Нью-Йорку і Каліфорнії серед гомосексуалістів і наркоманів, що використовують внутрішньовенне введення наркотиків. За декілька років поширення СНІДу набуло характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично усіх країн. До 1996 року у світі нараховувалося вже більше ніж 21 мільйон інфікованих. За оцінками ВООЗ, на сьогодні 35,7 мільйона осіб у віці від 15 до 49 років інфіковані ВІЛ, з них 26 мільйонів – працездатного віку. Заходи, що традиційно проводяться в цей день, традиційно відбуваються із символом – Червоною стрічкою. Її вигадав художник Франк Мур. У 1991 році цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

Організатором заходу виступила кафедра нормальної та патологічної фізіології НФаУ. На семінарі були представлені доповіді щодо актуальних питань патогенезу ВІЛ-інфекції, шляхів передачі, ВІЛ-асоційованих інфекцій, профілактики та терапії даного захворювання, а також проблем стигматизації та дискримінації ВІЛ-інфікованих в Україні.

В рамках Галузевого семінару студентами студентського наукового товариства кафедри нормальної та патологічної фізіології НФаУ було проведено соціальну акцію “Дізнайся про ВІЛ/СНІД – збережи життя”. Студентами СНТ кафедри було проведено анонімне анкетування щодо обізнаності молоді НФаУ про проблему ВІЛ/СНІДу та аналіз ступеня лояльності майбутніх фармацевтичних працівників до ВІЛ-інфікованих осіб. Також в рамках соціальної акції студентами СНТ кафедри в корпусах НФаУ було роздано червоні стрічки, як символ боротьби з глобальною епідемією, які вони прикріпили до свого одягу.

Доповіді:

Сертифікати: